Кулинарен фестивал – Благотворителен базар Варна 2016

2016-12-08 14:01:30

На 5 декември 2016 в Юнашкия салон се проведе шестото издание на Кулинарен фестивал, Варна

Организатори на кулинарната изложба-фестивал  през настоящата година традиционно бяха  Община Варна и  Варненска  туристическа  камара  с  подкрепата и съдействието  на неправителствените организации от бранш туризъм във Варненски регион.

Тематично и тази година фестивалът беше свързан с големия християнски празник Никулден. Мотото, под което се проведе фестивала е ”Да споделим Никулден”. Благотворителната инициатива на участници и организатори беше да дарят средствата от продажбата на хранителните експонати на отборите участници на Дом за възрастни хора ”Гергана”- град Варна.

Събитието тази година се радваше на огромен интерес от страна на участващите в състезанието - участниците бяха над 20 – представители на учебни заведения със специалност туризъм от Варна и гр.Игнатиево, ресторанти и хотели от Варна, к.к. Златни пясъци, Шумен, Търговище, три винарски изби и др.

Кулинарната продукция на отборите се оценяваше по предварителни критерии в категориите „предястие”, „основно ястие” и „десерт” от компетентно 3-членно жури от шеф готвачи  - Иван Манчев, Петър Йоргов и Веселин Шарков.

Освен класирането от журито за състезателите имаше три награди в категориите: Награда на журналистите, както и две награди от името на основните организатори – община Варна и Варненска туристическа камара.

В оспорваната надпревара мериха сили опитни топ готвачи и млади таланти от училищата, като изборът на журито се основаваше не само на вкусови качества на ястията, но аранжиране на щандовете, презентация и др.

Големите награди грабнаха:

-1-во място  ПРЕДЯСТИЕ – Ресторант „ЛАРГО” Варна

-1-во място ОСНОВНО ЯСТИЕ - Грифид хотел „Болеро”- К.К. „Златни пясъци”

- 1-во място  ДЕСЕРТ   - Рибен ресторант „Немо” – Варна

Призът на журналистите отиде при Колеж по туризъм Варна и СУ „Св.Св. Кирил и Методий”, гр. Игнатиево.

Наградата на община Варна за ”Цялостно представяне” бе връчена от зам. кмет Коста Базитов на „Massa Kitchen” и сладкарница Мармалад – Варна, а наградата на Варненска туристическа камара за ”Най атрактивен щанд” бе връчена на Грифид хотел” Болеро – К.К.”Златни пясъци от Жельо Душев – Председател на Варненска туристическа камара.

За доброто настроение на гостите и публиката се погрижиха талантливите деца от танцова формация „Бънджи Сингерс” и младата певица Ралица Добрева. Своят поздрав към организаторите и участниците за проявената благотворителна инициатива поднесоха и представители на Дом за стари хора „Гергана” във Варна.

 

Powered by GenesisD
IP Publishing Platform FIL Ltd.