Обучение и обмяна на опит в хотелиерството и ресторантьорството с експерти на Министерството на културата и туризма на Република Турция

2019-03-01 09:51:59

От 18 до 27 февруари  по инициатива на Генералното консулство на Република Турция в Бургас и Варненската туристическа камара  се проведе краткосрочно обучение в 3 отделни курса в следните направления: рецепция, етажно обслужване и сервиране. В рамките на проекта са обучени около 80 души, които получиха своите сертификати за преминато обучение издадени от Министерството на културата и туризма на Република Турция.

Курсовете са проведени от специалистите Юксел Зюлфикяр – експерт в областта на фронт-офиса, Сибел Сонбай – сервиране, Дьонюш Кочак Йолбилир – етажно обслужване. По думи на експертите, проведените от тях обучения имат практическа насоченост и формират реални знания и умения за работа в съответните направления.  Изказваме благодарност на екипа на хотел Интернационал в лицето на г-н Владимир Филипов за приетото домакинство. Мястото за провеждане на професионалното обучение в комплекс Интернационал е превъзходен по отношение на зали, оборудване, атмосфера. Представителите на Министерството на културата и туризма на Република Турция, изразиха безкрайното си задоволство от домакинство и оказаното гостоприемство. Изключително са благодарни и високо оцениха съдействието како по отношение на организацията на работата в залите, така и по отношение на достъпа до всяко кътче на хотела при провеждане на практическите занятия.

Последните  няколко дена гостите се запознаха със 110 годишния КК „ Св.Св. Константин и Елена” и бяха настанени в х-л Азалия, който им допадна с проявеното персонално обслужване и отделено внимание. Останаха очаровани от Аквахаус и х-л Астор гарден. На 26.02.2019 г. в Зала 1 на Икономически университет – Варна се състоя среща на преподаватели, докторанти и студенти от катедра „Икономика и организация на туризма” и Колежа по туризъм с генералния консул на Р. Турция - негово превъзходителство Нурай Иньонтепе. . Присъства и екипа от туристически експерти от Министерството на културата и туризма на Р. Турция.

В своята реч Негово превъзходителство Нурай Иньонтепе подчерта, че проектът цели не само обучение на кадри в туризма, но е и вид „хуманитарна дипломация”. Ако допреди години тя е разглеждана само в контекста на безвъзмездната помощ към бедстващи райони, днес хуманитарната дипломация има обогатено съдържание и включва и провеждането на подобни проекти и курсове от взаимен интерес.

На срещата бяха споделени идеи за партньорство и реализиране на съвместни проекти в областта на образованието и професионалното обучение на кадри за туризма.  Гостите изказаха своята благодарност за ползотворната среща към Варненска туристическа камара и лично на нейния председател – г-н Жельо Душев, както и на катедра „Икономика и организация на туризма” с ръководител проф. д-р Таня Дъбева и декана на факултет „Управление” – проф. д-р Стоян Маринов. Очаровани от оказаното гостоприемство те изразиха желание за бъдещи съвместни дейности с Икономически университет- Варна и Варненска туристическа камара.

 

 

Powered by GenesisD
IP Publishing Platform FIL Ltd.