ПЪРВИ БАЛКАНСКИ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ОДРИН 2019, ТУРЦИЯ

2019-07-14 11:51:41

Балканският фолклорен фестивал се проведе от 30 юни до 1 юли в град Одрин и бе открит лично от кмета на Одрин г-н Реджеп Гюркан. Фестивалът е съпътстващо събитие в културната програма на 658-мото издание на най- големия в Турция Фестивал ...

Балканският фолклорен фестивал се проведе от 30 юни до 1 юли  в град Одрин и бе открит лично от кмета на Одрин г-н  Реджеп Гюркан. Фестивалът е съпътстващо събитие  в културната програма на 658-мото издание на най- големия в Турция Фестивал на мазните борби, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното нематериално културно наследство, чрез провеждащия се всяка година в Одрин турнир по пехливански борби „Къркпънар“. Публика от цяла Турция и от чужбина се събира в Одрин за провеждането на мазните борби. Хиляди хора от различни възрастови групи, култури и региони пътуват, за да видят пехливаните (борците) да се борят за Златния пояс на Къркпънар и за титлата шеф Пехливан. Пехливаните се считат за образцови фигури в обществото с атрибути като щедрост, честност, почтеност и придържане към традициите и обичаите.

Наред с турските групи в двата концерта на 30 юни и 1 юли в Балканския фолклорен фестивал Одрин 2019 взеха участие над 300 български участници. Те са  представители на 23 творчески колектива от 9 области в страната – Пловдивска, Софийска, Варненска, Добричка, Ямболска, Габровска, Русенска, Хасковска и Смолянска.  Най-малкият участник в Балканския фестивал е на 5 години, а най-възрастният е на 83 години. Във фестивала участваха танцови, певчески и инструментални фолклорни състави и групи за обработен и традиционен фолклор.

Българските групи се присъединиха към дефилето, организирано от община Одрин за откриване на Фестивала на мазните борби „Къркпанар” и участваха със свои изпълнения пред официалните лица, представители на общината.

Целите на фестивала са да развива културния обмен между балканските държави, да поощрява творческите способности на личността, да представя фолклорните и културни традиции на балканските народи.

Събитието се организира от Сдружение с нестопанска цел „Общности, опознаване, култура” – Варна,  Варненска туристическа камара и Община Одрин. С изключителното съдействие на Генералното консулство на Република България в Одрин в лицето на консула г-жа Радослава Кафеджийска. За добрата комуникация и организация допринесоха Игиталп Ялчин и Айбатур Юрк и двамата преминали своето обучение през Икономическия университет Варна. Единия е от Истанбул, а другия от Одрин.   

От българска страна официални гости бяха г-н Жельо Душев - председател на Варненската туристическа камара, проф.д-р  Стоян Маринов - член на управителния съвет на камарата и г-жа Севдалина Чакърова - главен секретар на камарата, консул г-жа Радослава Кафеджийска, Мария Чакърък-председател на българското читалище в Одрин, Николай Панайотов – управител на Варненска туристическа компания и Галина Панайотова-председател на СНЦ ООК.

От турска страна официални гости бяха кмета на Одрин г-н  Реджеп Гюркан, заместник кметовете г-н Ертуйрул Танръкулу ,Хакан Ишджан и др.

 

Powered by GenesisD
IP Publishing Platform FIL Ltd.