ВТК с награда от Националния конкурс READ&TRAVEL на Международното изложение „Културен туризъм” – Велико Търново

2021-10-01 17:01:02

В категория „Най-интересни туристически издания“ за 2019 г. със сборника „MICE туризмът: фестивали, инсентиви, конференции, изложения“ от 12-я Черноморски туристически форум

Приключи осмото издание на Националния конкурс READ&TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ“) на Международното изложение „Културен туризъм” – Велико Търново. Конкурсът е част от програмата на изложението и се обявява всяка година в рамките на единствения специализиран форум за културен туризъм у нас. Поради отмяна на изложението през миналата година, журито връчва сега наградите си за две последователни години – 2019 и 2020 г.  Допълнителна възможност за Голямата награда на журито, беше дадена и за участие не само с традиционни, но и с онлайн събития.

Тази година във връзка със заповед РД-01-748/02.09.2021 на Министерство на здравеопазването относно въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на България, предвиденото XVII-то издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ се отложи за пролетта на 2022 г. Но обявените през м. юли издания на Националния конкурс READ & TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”), както и Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика, се проведоха, тъй като след 8 септември т.г., вече бяха на финалния етап от провеждането си. 

Носители на наградите на Националния конкурс READ&TRAVEL в отделните категории, са :

Голямата награда на журито за 2019 г. – Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2019 г. е присъдена за „Нетипична Нощ на музеите с Типично“ на Община Сливен. Организатори на събитието са Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков", Национална художествена галерия „Димитър Добрович", Национален музей на текстилната индустрия, Късноантична и средновековна крепост Туида и Община Сливен. То е проведено на 18 май 2019 г. за Международния ден на музеите и Европейска нощ на музеите с участието на над 500 деца и възрастни.

В категория „Най-интересни туристически издания“ за 2019 г. – наградата получава сборникът „MICE туризмът: фестивали, инсентиви, конференции, изложения“ – на Варненската туристическа камара от 12-я Черноморски туристически форум, издателство „Славена“. За 12-ти път в рамките на традиционния форум е издаден сборник с материали, посветени на основната тема с 24 доклада от изтъкнати учени и експерти от сферата на туризма.

В категория „Най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм“ с поощрителна награда е отличен плакат за празничния концерт „Вокалната музика в творчеството на Панчо Владигеров“ на Клуб ЮНЕСКО Варна. Той е създаден през 1990 г. и отбелязва 30 години от своето създаване на 24 май 2020 г. Концертът е организиран от  Клуб ЮНЕСКО - Варна на 22 май 2019 г. във ВСУ „Черноризец Храбър“.

Голямата награда на журито за 2020 г. – Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2020 г. е присъдена на Община Габрово за Карнавал Габрово – първият в света карнавал по време на изолация, онлайн версия на най-популярното събитие в Габрово в сферата на културния туризъм.Над 90 000 души са пред екраните на компютри, таблети и смартфони, за да наблюдават стрийминг програмата на събитието, първият карнавал по време на изолация се излъчва и по местното радио. Вместо традиционното шествие по габровските улици минават само три карнавални платформи с три отделни маршрута, които обаче заедно поставят и рекорд за най-дълго трасе на карнавал в България – 33 км. Габровци и приятелите им от цял свят имат възможност да наблюдават движението на платформите и да се включат с поздрави, снимки и видеа на хаштаг #Габрово2020 и #Gabrovo2020.

Поощрителна награда в тази категория за 2020 г.получава Пътуващата изложба „Техниката около нас по времето на народната власт“ на Националният политехнически музей – София. Изложбата е открита на 12 ноември, с различни съпътстващи прояви, гостува на няколко места в страната и е отразена в над 90 публикации в медиите. Специален акцент в нея е поставен върху дейността на създателя на първия български персонален компютър - инж. Иван Марангозов.След наложения локдаун (28.11.2020 – 21.12.2020 г.), изложбата продължава да се развива във виртуална среда.

В категория „Най-интересни туристически издания“ за 2020 г. – е отличен пътеводителят „Седем дни в Родопите– от Ивайловград до Гоце Делчев“  с автор Ели Иванова, издателство Сиела. Тя нарича този маршрут символично Родопската магистрала. Книгата описва 44 туристически обекта, сред които има крепости, долмени, пътеки, водопади, мостове, извори, меандри и китни родопски градчета, пазещи вековна история, стара архитектура, предания от минали времена и невероятни гледки. Ели Иванова есъздател на туристическия блог Друми в думи.

В категория за „Най-професионални туристически сайтове“ за 2020 г. наградата получаваОбщина Варна за официален туристически портал на Варна - VISIT.Varna.bg. От 1 юли 2020 г. той с изцяло нова и съвременна визия, с нови рубрики, снимки и видео материали. Сайтът се поддържа общо на шест езика: български, английски, руски, немски, френски и румънски. Специално място е отделено на рубриките: забележителности, транспорт в и около града, атракции, музеи, храмове, паркове, галерии, арт пространства, възможности за спорт с богат снимков и видео материал. Към настоящия момент в сайта са публикувани над 600 авторски снимки и над 100 тематични видеа, собственост на Visit Varna – Община Варна. Специално за сайта е разработен технически модул „Туристически маршрути“.

Поощрителна награда в тази категория за 2020 г.е присъдена на туристическия блог „Bougie Streets“ на Веселина Василева. В мултимедийната платформа за туризъм, приключения, градска култура и свободно време, се популяризира България като туристическа дестинация. Отразява се активния културен живот в страната, опазването на културното наследство и разпространяване на посланията на създателите чрез атрактивно визуално съдържание и 3D виртуални разходки.  Уебсайтът съдържа авторски публикации на български и английски език.

Организаторите благодарят на участниците от страната за включването в осмото издание на Националния конкурс READ&TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ“) с номинации за 2019 г. и 2021 г. Макар проведен в различен от традиционния формат, заради въведените временни противоепидемични мерки на територията на България, които заедно с МТИ „Културен туризъм” – Велико Търново, отложиха десетки събития у нас, конкурсът ще продължи да отличава най-добрите номинации в своите утвърдени категории.

Наградите ще бъдат връчени от Общинска агенция „Царевград Търнов“, информация за резултатите от конкурса е публикувана на https://culturaltourism.info/и на https://read-travel.eu, както и в медиите.

Powered by GenesisD
IP Publishing Platform FIL Ltd.