Бизнесът, науката и образованието с общи усилия за развитието на туризъм в четири сезона

2023-10-05 14:31:28

На 30-ти септември и 1-ви октомври Аквахаус Хотел & Спа в кк „Св. св. Константин и Елена” отвори врати за 16-ия Черноморски туристически форум, организиран от Варненска туристическа камара.

На 30-ти септември и 1-ви октомври Аквахаус Хотел & Спа в кк „Св. св. Константин и Елена” отвори врати за 16-ия Черноморски туристически форум, организиран от Варненска туристическа камара. През тази година събитието премина под надслов „КК „СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА – МОДЕЛИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗЪМ В ЧЕТИРИ СЕЗОНА“ и беше посветено на 115-та годишнина на курортния комплекс и обвързано с 60-годишнината на Колежа по туризъм към Икономически университет-Варна

Представители на туристическия бизнес, неправителствени организации, държавни и общински институции, висши и средни учебни заведения от региона, подготвящи кадри за туризма, взеха активно участие във форума, обединени от общия стремеж към обсъждане на важни актуални теми за развитието на туристическия сектор.

Участниците бяха поздравени от областния управител на област Варна проф. д-р Андрияна Андреева, зам.-кмета Ралица Герасимова, секретаря на президента по образование, култура и туризъм Илин Димитров, председателя на БХРА Георги Щерев и от изпълнителния директор на „Св. Св. Константин и Елена холдинг” АД Елена Косева.

През първия ден програмата на форума включваше панели с теми, свързани със създаването и развитието на курорта с неговите постижения, проблеми и бъдещи  предизвикателства, с фокус върху развитие на основните видове туризъм, водещи до туризъм в четири сезона. Специално внимание беше отделено на модела за развитие на медикъл, СПА и уелнес туризъм, лечебните качества на минералната вода и на нейното ефективно използване, маркетиране на спа и уелнес продукта на курорта, идеи за успешното маркетингово позициониране на основните пазари.  Моделът за развитие на MICE туризъм присъстваше в програмата с подтемите за материална база, кадри, транспортна достъпност за участниците от основните пазари, маркетинг за успешна реализация на продукта. Възможностите за развитие на курорта като кулинарна дестинация с постижения в гурме кулинарията, нови форми на кулинарно предлагане като начин за привличане на туристи, както и въпросът за кадрите като основен фактор за качеството на туристическото предлагане бяха други актуални акценти в първия ден на форума.

През втория ден студенти с отлични разработки представиха младежки идеи за креативен туризъм. Проведе се и среща на бизнеса с ученици и студенти от специалност „Туризъм“ за представяне и обсъждане на възможности за кариерно развитие. Мениджъри от „Св. Св. Константин и Елена холдинг” АД, „Албена“ АД, комплекс „Топола Скайс Ризорт и Аквапарк“, сред които бивши възпитаници на Колеж по туризъм – Варна и Икономически университет – Варна, споделиха опит с ученици и преподаватели от професионалните гимназии по туризъм във Варна, Добрич и Провадия и ПГСС гр. Долни Чифлик. В непринудена обстановка участниците в срещата обмениха идеи за бизнеса, за мотивацията на бъдещите кадри и за установяване на контакти бизнес-училища-ученици и студенти.

Наред с това своя принос дадоха и представителите на науката с разработването на доклади, свързани с темата на конференцията, които освен в елекронен вариант на https://www.blackseatourismforum.com/sbornik са издадени в специален книжен сборник.

За успешното провеждане на форума допринесе темата, посветена на 115-та годишнина на курорта, добре структурираните панели и интересните актуални презентации на участниците.

Събитието беше широко отразено в средствата за масова информация и социалните мрежи и предизвика специалния интерес на професионалистите в туризма и широката общественост. Добра беше и посещаемостта както на живо, така и в онлайн платформите благодарение на постоянното излъчване на живо.

Пълен запис на събитието:

30.09.2023: https://www.youtube.com/watch?v=vWbz2JlfE7Y

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=284955531073011

01.10.2023: https://fb.watch/npYNg9GfKj/

https://www.facebook.com/BlackSeaTourismForum/videos/976204003437127

https://www.youtube.com/watch?v=z0xwdtqEbVg

Вярна на своята мисия за осъществяване на действена ползотворна връзка между всички участници в сферата на туризма, Варненска туристическа камара ще продължи да обединява техните усилия за решаване на актуалните проблеми, справяне с предизвикателствата и популяризиране на положителния опит.

16-ят Черноморския туристически форум – Варна 2023 се реализира благодарение на Министерството на туризма на Република България, Община Варна, екипа на „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД, екипа на кк „Слънчев ден“, академичната общност с представители от Варна, София, Бургас, Шумен, Свищов и Благоевград,  ученици и преподаватели от професионалните гимназии по туризъм в области Варна и Добрич и туристическата общественост на Варна, които изпълниха със съдържание събитието.

Благодарим на всички участници! Очаква ни 17-ят форум!

 

Powered by GenesisD
IP Publishing Platform FIL Ltd.